Nous 'Espais Sense Fum' a Mallorca, Menorca i Formentera

Illes Balears - 24/03/2023

· El Poliesportiu Sant Ferran del Consell de Mallorca; els Ajuntaments de Llucmajor, Ses Salines, Campos, Felanitx, Montuïri, Ciutadella i Maó i el Consell Insular de Formentera s'uneixen a la campanya #RespiroLibre de l'Associació Espanyola Contra el Càncer
· Entre els objectius de la iniciativa estan modificar els entorns en els quals es mou la població per a facilitar hàbits de vida saludable i contribuir a educar en salut
· 1 de cada 3 casos de càncer està relacionat amb el tabac, ja sigui en persones que fumen o han fumat o en aquelles que han estat exposades al fum ambiental
· Actualment, l'edat mitjana d'iniciació en el consum de tabac a Espanya és de 14 anys; malgrat això, 9 de cada 10 fumadors ho fa davant de menors

 

La campanya #RespiroLibre de l'Associació Espanyola Contra el Càncer continua sumant adhesions a Illes Balears. Els Ajuntaments de Llucmajor, Ses Salines, Campos, Felanitx, Ciutadella i Maó i el Consell Insular de Formentera han estat els darrers en unir-se a la iniciativa, declarant així nous 'Espais Sense Fum' en els quals la població ja pot respirar lliure del perjudicial fum del tabac.

En concret, els nous 'Espais Sense Fum' són: la plaça de Sant Bonaventura de Llucmajor; sis parcs infantils en el municipi de Ses Salines (Parc de les Escoles Velles, Parc de la Plaça de les Creus y Parc Etnològic, i Parc de la Plaça Pou d'en Verdera, Parc de la Cala Galiota i Parc del Port 5, els tres darrers situats concretament en la Colònia de Sant Jordi); el Poliesportiu Municipal de Campos i les zones infantils de Campos i Sa Ràpita; a Felanitx són els parcs infantils de s’Horta, Cas Concos, Lafe i Avinguda Tamarells de Portocolom i les zones de jocs infantils que es troben a la Plaça d'Espanya, Plaza Pax y Parc Municipal de Sa Torre; la pista poliesportiva i el parc infantil d'Es Dau a Montuïri; els exteriors de les zones esportives de Ciutadella (els exteriors del pavelló municipal, la piscina Tita Llorens, així com tres camps de futbol i les pistes de tennis) i les instal·lacions del Poliesportiu Municipal de Maó. En el cas de Formentera, també han estat declarades les zones de l'illa on es mou principalment la població jove, entre les quals destaquen nombrosos parcs infantils, centres educatius i esportius.

Per part seva, el Consell de Mallorca, que ja va declarar els Jardins de La Misericòrdia de Palma 'Espai Sense Fum' l'any passat, ha afegit una altra de les seves instal·lacions a la campanya: el Poliesportiu Sant Ferran.

L'objectiu de l'Associació Espanyola Contra el Càncer és modificar els entorns en què es mou la població per a facilitar hàbits de vida saludable i contribuir a educar en salut. De manera paral·lela, pretén, per tant, promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el consum de tabac en la societat, reforçar el model a seguir dels menors i cuidar el medi ambient.

 

Els efectes nocius del tabac

El tabac és el major factor de risc en el càncer i les dades són concloents: un de cada tres casos de càncer està relacionat amb el tabac, ja sigui en persones que fumen o han fumat o en aquelles que han estat exposades al fum ambiental; més d'una desena de tipus diferents de càncer estan associats a aquest factor de risc i és el causant de més del 80% de casos de càncer de pulmó i laringe (també d'entre el 30% i el 50% de casos de càncer de bufeta, orofaringe, esòfag o boca).

Els efectes nocius del tabac no sols afecten les persones que el consumeixen, també a aquelles que estan exposades al seu fum. El fum ambiental del tabac és generat pel propi cigarret en combustió juntament amb el fum exhalat per la persona fumadora. Però també existeix el fum de tercera mà, que són els residus de nicotina i substàncies químiques que s'adhereixen a totes les superfícies (roba, cabell, mobles, cortines, parets…). Tant el fum ambiental com el fum de tercera mà solen ser presents en aquelles llars en els quals es fuma.

L'evidència científica assenyala que en els domicilis en els quals es consumeix tabac es poden trobar concentracions de nicotina perjudicials per a la salut tant en el saló com a les habitacions dels i les menors, encara que ningú hagi fumat en elles. Així que, si deixem de fumar, també estarem protegint la salut de totes les persones amb les quals convivim, especialment si són menors, ja que són més vulnerables a l'efecte del fum ambiental.

 

Nous espais segurs per als menors

Els menors són els grans desprotegits en la lluita contra el fum del tabac. El 72% dels menors estan exposats a aquest fum, dels quals el 43% ho està en espais públics. L'exposició al fum del tabac en menors multiplica el risc de patir càncer de pulmó en l'edat adulta, a més d'altres complicacions a curt termini com un 50% més d'otitis, un 30% més d'infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques.

Fumar en llocs públics suposa normalitzar el consum de tabac en les següents generacions, per això l'Associació posa l'accent en la necessitat d'actuar en aquests llocs realitzant accions de conscienciació com la declaració de 'Espais Sense Fum' en aquests. Actualment, l'edat mitjana d'iniciació en el consum de tabac a Espanya és de 14,1 anys; malgrat això, 9 de cada 10 fumadors ho fa davant de menors.

Infocancer 24 horas telefono 900100036
Atención gratuita 24h - 7 días