Primeres jornades d'humanització a les Illes Balears dirigides a professionals 'Més enllà de l'atenció al càncer: humanisme i ciència'

Illes Balears - 27/05/2024

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears ha organitzat les primeres jornades d'humanització "Més enllà de l'atenció al càncer: humanisme i ciència", que es van celebrar els dies 24 i 25 de maig en el Teatre Principal d'Inca. Unes jornades dirigides a professionals que tenen entre les seves responsabilitats l'atenció a pacients oncològics i les seves famílies.

La millora del benestar tant dels pacients com dels professionals, analitzant l'entorn de la malaltia i de la salut des de diferents punts de vista, va ser el fil conductor del programa d'actes previst.

En la jornada matinal del divendres 24, mitjançant tallers participatius es van donar a conèixer dues eines d'ajuda com són el mindfulness i l'autocompassió en el taller dirigit pel Dr. Mauro García Toro i el Txikung com a estratègia de connexió cos i ment per a la millora del benestar, taller dirigit per l'expert en aquesta pràctica Oliver Indri.

Millorar la comunicació professional sanitari amb el pacient i la seva família va ser un altre dels temes a tractar. El Dr. Paco Gil, cap del departament de Psicooncologia de l'Institut Català d'Oncologia de l'Hospital de Bellvitge, va presentar els aspectes teòrics de la 'Guia de conversa durant una malaltia greu'.

També es va voler reflexionar sobre 'Com aconseguir que el pacient sigui el protagonista de la seva història' i precisament aquest va ser el títol de la taula rodona on van participar la Dra. Catalina Vadell, oncòloga i experta en gestió sanitària; Soledad Gallardo, infermera, antropòloga i experta en gestió sanitària; la Dra. Pilar Lianes, oncòloga de gran experiència tant clínica com de recerca i que ha aportat al seu treball una mirada integrativa, i la Dra. Isabel Bover, oncòloga la trajectòria professional de la qual ha estat molt enfocada en la recerca clínica –les seves inquietuds en els últims anys s'han dirigit a com aconseguir que la medicina torni a tenir una visió holística del malalt, que cobreixi les necessitats biopsicosocials i espirituals del pacient–.

Per a tancar el programa del divendres 24, va tenir lloc el col·loqui 'S'ha normalitzat parlar de càncer en la pràctica clínica i en els mitjans de comunicació?'. Aquesta taula rodona va estar dirigida pel Dr. Hernán Giossefi, oncòleg expert en bioètica, i va comptar amb la participació de la Dra. Sefa Terrasa, cap d'Oncologia de l'Hospital Universitari de Son Espases, amb més de 40 anys d'experiència en el tractament de persones amb càncer; Susana Fernández, periodista experta en comunicació científica, i Margalida Juan, mestra de professió, expaciente oncològica, que es presenta com a comptadora d'històries.

El dissabte 25 la jornada va començar amb diferents xerrades per a reflexionar sobre si 'Ciència, Humanització i Espiritualitat són compatibles'. Introduïdes per la Dra. Isabel Bover, vam comptar amb la participació de reconeguts professionals, implicats cadascun d'ells des del seu camp i visió en el benestar de l'ésser humà: Dra. Nazareth Castellanos, experta internacional en el camp de la Neurociència i que investiga en les interaccions cervell/cos; Maria Gener, matemàtica de formació i practicant de la vida contemplativa; el professor Amador Vega, doctor en Filosofia i catedràtic d'Estètica i teoria de les Arts per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i del psicòleg clínic expert en enfocament holístic i transpersonal, Esteve Humet.

Aquesta primera trobada de professionals va tenir lloc en el Teatre Principal d'Inca, gràcies al suport institucional del seu Patronat i del Ajuntament d'Inca i va comptar amb el patrocini de HM Hotels, Fundació "la Caixa" a través de CaixaBank i dels laboratoris Roche i Johnson&Johnson.

El president de l'Associació, Dr. José Reyes, i les doctores Catalina Vadell i Isabel Bover, coordinadores del programa de l'esdeveniment, van presentar les jornades el 16 de maig en la seu de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears.

Infocancer 24 horas telefono 900100036
Atención gratuita 24h - 7 días