Oferta 'Ciència per a Tothom' a les Illes Balears

Illes Balears - 10/09/2024

· Activitats gratuïtes vigents durant l'any escolar 2024-2025

 

Amb el propòsit de millorar la vida dels pacients de càncer —els d'avui i els de demà— des de l'Associació Espanyola Contra el Càncer impulsam una investigació de qualitat i promovem un major coneixement científic sobre el càncer..

Per a complir amb la nostra meta d'aconseguir un 70% de supervivència en càncer l'any 2030, necessitam involucrar a la societat en el nostre projecte generant cultura científica en tota la població, des d'infants fins a adults, i així aconseguir un millor coneixement del que la ciència pot i podrà fer en la lluita contra el càncer. Per això, la Fundació Científica de l'Associació va posar en marxa l'any 2018 el programa 'Ciència per a Tothom' amb els següents objectius: despertar vocacions per la ciència en els més petits; divulgar per a acostar-nos a la societat i mobilitzar i involucrar a la ciutadania en els avanços de la recerca en càncer.

Cream experiències científiques mitjançant xerrades i tallers. Les xerrades expliquen el paper de l'Associació en la investigació en càncer i estan orientades a tota mena de públic, des d'experts a població general, passant per estudiants; a més, s'adapten específicament per als instituts.​ Quant als tallers, es componen de quatre parts: introducció (on es parla de ciència, quin és el concepte, si coneixen investigadors famosos, s'ofereix una explicació sobre què és el mètode científic i com es desenvolupa); discurs breu (sobre el tema a tractar en el taller i quina és la seva relació amb la malaltia); desenvolupament del taller científic (on s'intenta recrear el treball diari d'un investigador utilitzant material de laboratori i seguint protocols d'experimentació) i  una conclusió (per a analitzar els resultats obtinguts i demostrar la seva relació amb la investigació en càncer).​ Tots els materials necessaris per al desenvolupament de l'activitat són a càrrec de l'Associació.

És important tenir en compte que les activitats es realitzen en col·legis i instituts, exclusivament per a les classes proposades.​ A causa de l'alt nombre de peticions, només donarem respostes a aquelles sol·licituds realitzades abans del 31 d'octubre de 2024, tant per a xerrades com per a tallers.​ Aquest programa es duu a terme exclusivament amb 'Voluntariat per la Ciència' i els involucrats requereixen planificar el seu temps amb la suficient antelació.​

 

TOTES LES XERRADES DISPONIBLES

Important: el dia i hora de la xerrada es concreten en funció de la disponibilitat horària del 'Voluntariat per la Ciència'.

'Què és el càncer i què podem fer des de la investigació per a combatre'l​'

Presentació que s'ofereix amb la finalitat de transmetre conceptes bàsics sobre el càncer com les causes, com es genera i què podem fer des de la recerca per a combatre'l.

Destinataris i detalls: ​població general no científica; instituts des de 3r d'ESO a 2n de Batxillerat i durada aproximada de 50 minuts.

'Carrera per la investigació​'

Es tracta d'una xerrada amb tres blocs principals per a despertar la vocació per la ciència entre els joves:
- Formació | Explicam el procés de formació d'un investigador des de la seva etapa d'educació secundària.​
- Ajudes | S'explica el ventall d'oportunitats, ajudes públiques i privades (com les de l'Associació) que cobreixen tota la carrera professional d'un investigador.
- Càncer | Algunes dades sobre la malaltia i exemples de projectes nous.

Destinataris i detalls: instituts (4t d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat) i durada aproximada de 50 minuts.​

'Investigació en càncer de pulmó​'

Explica els diferents tipus de càncer de pulmó, els factors de risc i la investigació.
És una xerrada participativa on s'intenta generar debat respecte al consum de tabac en les seves diferents formes, centrant-nos en el creixent consum de váper.

Destinataris i detalls: població general​; col·legis i instituts; des de 1r d'ESO a 2n de Batxillerat (especialment pensada per a 1r i 2n d'ESO); i durada de 50 minuts​​.

'Investigació en càncer de mama​'

Explica els diferents tipus de càncer de mama, els factors de risc i la investigació. També s'expliquen els principals avanços en els projectes de investigació i els seus resultats, aconseguits gràcies al finançament de l'Associació.​

Destinataris i detalls: població general​; col·legis i instituts des de 4t d'ESO a 2n de Batxillerat i durada aproximada de 50 minuts.

'Investigació en càncer de pell​'

Explica els diferents tipus de càncer de pell, els factors de risc i la investigació. També s'expliquen els principals avanços en la investigació, així com els projectes i resultats aconseguits gràcies a l'Associació.​

Destinataris i detalls: població general​; col·legis i instituts des de 1r d'ESO a 2n de Batxillerat i durada de 50 minuts​​.

 

TOTS ELS TALLERS DISPONIBLES

Important: el dia i hora del taller es concreten en funció de la disponibilitat horària del 'Voluntariat per la Ciència'.

'El superpoder antioxidant de les fruites'

Les fruites i verdures, a més d'estar delicioses, són molt saludables. Tenen un superpoder: el poder antioxidant, que protegeix les nostres cèl·lules de possibles danys i així ens ajuda a prevenir malalties com el càncer.

Destinataris i detalls: població general​; col·legis (1r, 2n i 3r de Primària​); durada aproximada de 45 minuts​; es precisa que les taules estiguin cobertes de periòdic o paper per a evitar taques i se suggereix que els participants portin fruita per a berenar el dia del taller per a incidir en el missatge.

'Petits investigadors'

A través de l'experimentació a escala macro, s'explicaran els fonaments per a comprendre el procés de nanoencapsulació; procés per a aïllar una substància, protegint-la de la interacció exterior en l'escala nano, de manera que la substància aïllada no perdi les seves propietats i pugui realitzar el seu alliberament controlat de l'encapsulació en el moment i al ritme que es vulgui.

Destinataris i detalls: població general​; col·legis (de 3r a 6è de Primària​); durada aproximada de 45 minuts​.

'Luminis-ciència'

Els científics poden pintar les cèl·lules amb llum i diferenciar les unes de les altres. En aquest taller s'explicaran les funcions de la tècnica de luminescència, com i per què s'utilitza en un laboratori científic i la seva importància en les recerques en càncer.​

Destinataris i detalls: públic general​; col·legis (4t, 5è i 6è de Primària); durada aproximada de 45 minuts​ i es precisa que l'aula on es realitzi l'activitat pugui estar en penombra.​

'Gradient de densitat'

Explicarem la tècnica de gradient de densitat —molt utilitzada en laboratoris— i la seva aplicació en càncer a través d'una tècnica utilitzada en l'estudi de la immunoteràpia.

Destinataris i detalls: públic general​; col·legis (4t, 5è i 6è de Primària ) i durada aproximada de 45 minuts​.

'Extracció d'ADN'

En aquest taller es realitza l'extracció de l'ADN d'una peça de fruita. Serveix com a vehicle per a explicar el mètode científic i per a introduir què és l'ADN i el paper que compleix en la recerca en càncer.

Destinataris i detalls: població general​; col·legis i instituts (6è de Primària i de 1r a 4t d'ESO.) i durada aproximada de 30 minuts​.

'Investigadors per un dia'

Els participants utilitzaran material de laboratori per a dur a terme quatre pràctiques diferents i encadenades entre si, en les quals experimentaran i coneixeran els objectius que es persegueixen en cada tipus de recerca (bàsica, translacional, clínica i epidemiològica).

A través d'aquest cas pràctic, aprendran conceptes científics i coneixeran el procés que es requereix des de la generació de coneixement fins que el tractament arriba al pacient.

Destinataris i detalls: població general​; instituts (des de 4t d'ESO a 2n de Batxillerat) i durada aproximada de 90 minuts​.

'Escape room: què és el càncer'

Aquest escape room és una experiència virtual en la qual un grup de persones ha de resoldre una sèrie de proves i endevinalles per a poder diagnosticar a una persona amb càncer utilitzant la informació de la qual disposen i superant proves a través de la pantalla.​

Destinataris i detalls: població general​; instituts (des de 1r d'ESO fins a 2n de Batxillerat); durada aproximada de 60 minuts i és imprescindible tenir una pantalla digital o projector i wifi.​

 

EL NOSTRE 'VOLUNTARIAT PER LA CIÈNCIA' A LES ILLES BALEARS

Totes les activitats són impartides per persones voluntàries amb un enorme compromís amb la investigació del càncer i tenen un perfil relacionat amb la ciència.

Tots són estudiants de carreres universitàries de ciències o ciències de la salut (infermeria, psicologia, bioquímica, nutrició, química, etc...) com també professionals graduats i investigadors pre i post doctorals; persones compromeses amb la societat en la lluita contra el càncer i el foment de la investigació​.

 

CONTACTE

Giovanna Gutiérrez​, coordinadora de Voluntariat de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears
· giovanna.gutierrez@contraelcancer.es​
· 636 259 248​​

Infocancer 24 horas telefono 900100036
Atención gratuita 24h - 7 días