L'Associació Espanyola Contra el Càncer i la Universitat de les Illes Balears lliuren els VII Premis Balears Contra el Càncer
L'Associació Espanyola Contra el Càncer i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han lliurat els VII Premis Balears Contra el Càncer atorgats a treballs de fi de grau i de màster orientats als tres pilars de l'Associació: informar i conscienciar sobre la malaltia; fer costat al malalt i a la família, i fomentar la recerca oncològica.
A l'acte del dia 10 hi han assistit el vicerector de Campus i Universitat Saludable, Adrià Muntaner, president del jurat; la vicerectora de Gestió i Política Acadèmica de Grau, Yolanda González; el president de la Junta de l'Associació a les Illes Balears, José Reyes, i el president del seu Comitè Tècnic, Arturo Arenas, així com els autors dels vuit treballs finalistes, que han tingut deu minuts per exposar la seva feina davant el jurat i els seus familiars.
Enguany, els treballs s'han avaluat amb dues categories: d'una banda, els treballs sobre atenció, promoció de la salut i prevenció des de la perspectiva biopsicosocial, i de l'altra, els treballs de ciències bàsiques. No obstant això, atès que el premi al millor TFM amb perspectiva biopsicosocial ha quedat desert, s'han concedit dos primers premis en la categoria de ciències bàsiques.
En la modalitat de ciències bàsiques, les dues propostes que han rebut el premi al millor treball de fi de màster són la de Maria Frontera, del Màster Universitari en Enginyeria Industrial, que ha investigat sobre «Disseny i implementació d’una plataforma de monitorització de medicaments termolàbils a través de xarxes de comunicació sense fils», i la de Sergi Quetglas, del Màster Universitari en Investigació Biomèdica, que es titula «Molecular study of the antioxidant and anti-inflamatory properties of oleocanthal in breast cancer cell lines».
Pel que fa als treball de fi de grau, un total de cinc autors han arribat a la final. Es tracta de:
· Manuel Garcés Flores, del grau de Bioquímica, amb «Caracterización de los efectos antimitóticos de fenotiazinas antipsicóticas en células de cáncer de mama triple negativo con preferencia metastásica en el cerebro» (1r premi).
· Jaume Roig Matas, del grau de Medicina, amb «La evaluación de la superóxido dismutasa como nuevo biomarcador en el CCR» (2n premi).
· Pablo Alonso Cimiano, del grau de Medicina, amb «Terapia Car-T en pediatría: ¿es el tratamiento definitivo para la leucemia linfoblástica aguda?» (diploma de participació).
· Andrea Estefanía Fernández Cara, del grau de Bioquímica, amb el treball «Estudio del efecto de la mutación P53-R273H sobre la función mitocondrial en cáncer de colon en el contexto de un ambiente inflamatorio» (diploma de participació).
· Ainhoa Rodríguez Illas, del grau de Biologia, amb «Caracterització de l’splicing alternatiu en el càncer de mama triple negatiu» (diploma de participació).
Quant a la modalitat sobre atenció, promoció de la salut i prevenció des de la perspectiva biopsicosocial, el premi al treball de fi de màster ha estat declarat desert, mentre que el premi al treball de fi de grau en la mateixa categoria ha recaigut en Georgina Dávila Buriello, del grau d’Infermeria, pel treball «¿Tiene la dieta vegetariana un efecto preventivo en el cáncer de mama?».