Ajuts Predoctorals de Recerca en càncer 2023 a les Illes Balears
· L'Associació Espanyola Contra el Càncer atorga dos nous Ajuts, de 76.100 € i 100.600 €, a les investigadores predoctorals Laura Gálvez, de la UIB, i Serena Sadoun, de l'IdISBa
· Els nous projectes de recerca en càncer estudiaran, un, la combinació de dades clíniques i experimentals per a entendre la relació entre l'obesitat i el càncer de còlon; i l'altre, durà a terme un estudi preclínic de l'impacte de la quimioteràpia en l'eficàcia dels antidepressius en la depressió associada al càncer
L'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears va acabar l'any generant un nou impuls cap a la recerca oncològica a la província: el 18 de desembre va celebrar l'acte de presentació i lliurament d'Ajuts Predoctorals en Recerca 2023. En concret, l'entitat va atorgar dos nous Ajuts a les investigadores predoctorals Laura Gálvez, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Serena Sadoun, de la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), per un import de 76.100 euros i de 100.600 euros, respectivament; tots dos a desenvolupar en un màxim de quatre anys.
En l'acte d'adjudicacions, el Dr. José Reyes, president de l'Associació a les Illes Balears, va recordar que "impulsar la recerca oncològica ha de ser una prioritat per a tota la societat, incloent-hi governs, empreses i institucions. En aquest sentit, l'Associació Espanyola Contra el Càncer lidera la iniciativa 'Tots contra el càncer' amb l'objectiu d'augmentar la supervivència mitjana de les persones amb càncer al 70% per al 2030 i portar els resultats de recerca al pacient".
El projecte de Laura Gálvez, estudiant predoctoral en el grup de Neurofarmacologia del IUNICS en la UIB i IdISBa, pretén estudiar en models animals com la quimioteràpia pot afectar l'eficàcia del tractament antidepressiu, a causa de l'alta prevalença de depressió en pacients amb càncer i amb la finalitat de millorar l'enfocament terapèutic en clínica: "Gràcies al finançament atorgat per l'Associació, podré estudiar a nivell preclínic la interacció entre fàrmacs en el context del tractament combinat de la comorbiditat càncer-depressió, i espero que aquestes recerques serveixin en un futur per a millorar l'aproximació terapèutica en la clínica".
Serena Sadoun és investigadora predoctoral en el grup de 'Lípids en patologia Humana' de l'IdISBa i, mitjançant el seu projecte, cerca comprendre la relació entre l'obesitat i el càncer de còlon, proporcionant recomanacions individualitzades amb enfocament preventiu d'aquesta mena de càncer i altres malalties cròniques associades; i curatiu, beneficiant a més de tres milions de persones en 2030: "Aquesta Ajuda em brinda l'oportunitat de dur a terme una recerca vital sobre les causes desconegudes del càncer colorectal, la seva prevenció i diagnòstic, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels pacients. El suport de l'Associació fa possible la meva missió, marca una diferència en la meva carrera, en la meva vida i en la dels pacients".
Ajuts a recerca de la Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer
Els Ajuys a Recerca de l'Associació cobreixen totes les fases de la carrera investigadora (des de pràctiques com a estudiants universitaris a grups consolidats), totes les fases de la recerca (des de la recerca bàsica per a aprofundir en el coneixement del càncer fins a la innovació i la recerca clínica per a acostar els resultats als pacients), i tots els tipus de càncers, amb especial èmfasi en aquelles línies identificades com a estratègiques pel seu impacte en els pacients (radioteràpia, pal·liatius o epidemiologia).
Gràcies a l'esforç de la societat espanyola, l'Associació Espanyola Contra el Càncer es manté com l'entitat social i privada que més projectes recolza i més investigadors ajuda per a investigar el càncer. L'Associació dona suport a un total de 565 ajudes en desenvolupament on intervenen més de 1.000 investigadors amb uns fons destinats de 104 milions d'euros en projectes propis.
Els Ajuts en Recerca de l'Associació tenen com a principals objectius donar suport al talent investigador per a garantir la seva estabilitat laboral i que els investigadors desenvolupin el talent a Espanya, impulsar la recerca clínica per a involucrar als professionals mèdics en la recerca i així acostar els resultats als pacients i continuar apostant per la innovació amb ajudes específiques.